Terug naar boven

Counseling

Ben je op zoek naar een luisterend oor? Wil je inzicht krijgen in je eigen gevoelens en gedragingen? Of verlang je naar meer grip op je om omgeving en situatie? Dan bij je bij een counselor aan het juiste adres! Dankzij counseling gesprekken leer je zelf tot een duurzame oplossing te komen voor je problemen.

Vind meteen een counselor

Of lees meer over:
Wat is counseling?
Wat doet een counselor?
Waarom counseling?
Counselling: voor wie?
Verschil tussen coaching en counseling?
Tarieven

Wat is counseling?

Counseling is een laagdrempelige en oplossingsgerichte vorm van coaching. Dankzij gesprekken en oefeningen begeleidt je counselor je in het krijgen van nieuwe inzichten in je eigen handelen. Wat is de oorzaak van je problemen en gevoelens? Samen met je counselor werp je een kritische blik op je emoties, denkpatronen, overtuigingen en gedragingen. Zo krijg je terug grip op jouw omgeving en de situatie.

Wat doet een counselor?

Een counselor is opgeleid om te werken aan pijnlijke, moeilijke of ongewenste situaties. De wederzijdse vertrouwensband die jij en je counselor hebben is dan ook erg belangrijk. Tijdens verschillende counseling gesprekken kom je samen met je counselor tot nieuwe inzichten. Wat voel je? Waarom stel je bepaalde handelingen? Hoe kan je deze bijsturen? Je krijgt een heldere kijk op de situatie. Door jezelf beter te begrijpen, ben je in staat om efficiënter om te gaan met je problemen.

Counseling is naast praten ook pragmatisch. Je pakt je problemen aan en leert hoe je gelijkaardige problemen kan voorkomen. Hoe wil jij dat je toekomst eruit zal zien? Wat moet er veranderen om tot dat toekomstbeeld te komen? Wat maakt jou gelukkig? Je denkt na over wat je wilt bereiken en wat je ambities zijn.

Een proces van verandering kan vaak moeilijk en langzaam gaan. Een doel voor ogen hebben, maakt dit vaak wat makkelijker. Je kan jezelf er op deze manier aan herinneren waarvoor je het doet. Doorheen het hele proces word je steeds vakkundig bijgestaan en gemotiveerd door je counselor.

Waarom counseling?

Het beeld dat je hebt van jezelf kan vrij vertroebeld zijn. Zonder dat je het beseft, kunnen bepaalde gedachten of gedragingen uit je verleden verder vloeien. Dankzij counseling worden deze patronen helder en ben je in staat de brug te slaan naar het heden. Welke handelingen zijn nu nodig om je probleem op te lossen en hoe kom je tot een gewenste situatie? Samen met je counselor vergroot je je inzicht in deze verschillende facetten.

Het volgen van counseling gesprekken heeft veel voordelen. Hieronder vind je alvast enkele redenen om voor counseling te kiezen:

 • Er wordt echt naar jou geluisterd
 • Je krijgt meer inzicht in je gevoelens en problemen
 • Je krijgt handvaten aangereikt om zelf oplossingen voor je problemen te vinden, zowel nu als in de toekomst
 • Je kan vrijuit praten en je hart luchten in een veilige omgeving
 • Er is wederzijds vertrouwen tussen jou en je counselor
 • Je counselor is steeds neutraal en respectvol

Counselling: voor wie?

Counselling is er voor iedereen die een oplossing zoekt voor zijn problemen of bepaalde doelen wil bereiken. Zit je niet goed in je vel? Wil je naar jezelf kijken en persoonlijk groeien? Dan is counselling perfect voor jou.

Enkele voorbeelden van problemen die je samen met een counselor aan kan pakken, zijn:

 • Relatieproblemen of problemen binnen je gezin
 • Stress, burn-out of bore-out
 • Een uitweg uit de sleur
 • Onrustige of depressieve gevoelens
 • Een laag zelfbeeld
 • Onopgeloste levensvraagstukken
 • Verslavingsproblemen
 • Twijfels over je carrière of loopbaan

Counselling kan daarom, afhankelijk van je persoonlijke problemen en wensen, dicht aanleunen bij life coaching, loopbaancoaching, mental coaching, enz.

Verschil tussen coaching en counseling?

Counseling focust op emoties en dieperliggende patronen. Het vergroten van het inzicht in jezelf zorgt ervoor dat je onder begeleiding van je counselor tot een oplossing komt voor je problemen. Je ontvangt geen kant-en-klare oplossingen maar wordt geholpen om jezelf en je leven onder de loep te nemen. Hierdoor kan je ook in de toekomst zelf anticiperen op ongewenste situaties. Tijdens counseling gesprekken krijg je verschillende mogelijkheden aangereikt om creatief te zoeken naar duurzame oplossingen voor je problemen.

Coaching aan de andere kant focust op wat jij wilt en hoe je jouw doelen daadwerkelijk kan bereiken. Samen met je coach onderneem je actie om je ambities waar te maken. Door gebruik te maken van opdrachten en oefeningen zet je stappen in de juiste richting die je uit wilt. Bij coaching draait het vaak rond praktische doelen zoals het verbeteren van een studiemethode, het vinden van de juiste job, je carrière een duwtje in de rug geven, beter leren managen, enz.

Je vindt altijd een counselor of coach die bij je past bij jou in de buurt!

Tarieven

Hoeveel counseling kost hangt af van jouw persoonlijke behoeften en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een counselor je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief counselingtraject zijn.

Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je counselor terecht. Ga samen met je counselor voor een oplossing voor je problemen!

Kijk ook op VindeenTherapeut.be voor meer counselors in je buurt.