Terug naar boven

De coach

Vind de geknipte coach! Voer hierboven je gemeente, klacht of het gewenste soort coaching in.

Zoek meteen: Coach Antwerpen, Coach Gent, Coach Leuven, Coach Mechelen, Coach Brugge, Coach Aalst, Coach Brussel, Coach Kortrijk.

Kan coaching tijdens deze Covid-19 - afzonderingsperiode? Ja zeker! Maar wel in aangepast vormen. Lees hier meer.

Of lees meer over:

Wat is een coach?
Wat doet een coach?
Wanneer naar een coach?
Soorten coaching
Zelf coach worden?

Wat is een coach?

Een coach doet aan coaching. Geschiedkundig betekende 'Coaching' iemand met een koets (of 'coach') brengen van de plaats waar hij is naar de plaats waar hij wil zijn.
Heden ten dage wordt deze betekenis toegepast op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke veranderingsprocessen. Het doel van de coach is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de coachee.

Elke coach werkt via bepaalde technieken of specialisaties en er bestaan verschillende variëteiten, werkgebieden of methodes binnen coaching. Zo heb je een life coach, personal coach, NLP coach, loopbaancoach, mental coach ea.

Meer weten over de verschillende coachingsvormen? Lees meer bij soorten coaching of neem vrijblijvend contact op met een coach voor meer informatie.

Wat doet een coach?

In eerste instantie bespreekt de coach met jou de doelstellingen die je wil bereiken. Eens die geïdentificeerd zijn, zal de coach met jou op zoek gaan naar wat je moet doen om die doelen te behalen en zal hij zijn visie geven op hoe je vooruitgang kan boeken.

Naast luisteren en ruimte creëren voor je noden, zijn coaches vaak actie- en oplossingsgericht. Ze richten zich op het doel en werken met pragmatische oefeningen, inzichten en gerichte vragen. Belangrijk is dat dit in een sfeer van vertrouwen gebeurt: je moet kunnen bespreken wat jij als hindernissen ervaart of wat voor jou moeilijk is. Een goede coach zal hiernaar luisteren, hierover reflecteren met jou en je voorzien van uitdagingen die je op weg helpen. Vaak weet hij vanuit zijn ervaring en specialisatie heel goed waarmee hij jou van dienst kan zijn.

Het is belangrijk om een coach te vinden waarmee je denkt een productieve samenwerking te hebben. Veel coaches zullen met veel plezier met jou een eerste gesprek aangaan om te kijken waar je verwachtingen liggen.

Wanneer naar een coach?

Begeleiding van een coach is nuttig op verschillende terreinen. Je hoeft niet diep in de put te zitten of reeds een burn-out te hebben voordat je naar een coach stapt. Coaching is ideaal wanneer je vooruit wil in je leven, wanneer je wil groeien als mens, sociale vooruitgang wil maken of stappen wil zetten in je carrière.
Zelfontplooiing en introspectie wordt tegenwoordig door iedereen gedaan. Dit wordt eenvoudiger en aangenamer wanneer je hierin ondersteund wordt door een ervaren coach.

Veelvoorkomende thema’s binnen coaching zijn zelfverzekerd worden, assertiviteit, communicatie en ook faalangst, perfectionisme, HSP of hoogbegaafdheid. Ook werk gerelateerde thema’s zijn vaak aanwezig binnen coaching zoals omgaan met stress, timemanagement, burn-out preventie, teambuilding ea. Daarnaast komen lichamelijke thema’s aanbod zoals afvallen, gezondheid, sport en voeding.

Omdat de coach heel wat ervaring en kennis heeft, kan hij jou (of je team of gezin) optimaal van dienst zijn.

Soorten coaches

We moeten een onderscheid maken tussen de verschillende soorten coaches. Elk hebben ze immers hun doelgroep, specialiteit en technieken.

Persoonlijke coach

Een coach kan je helpen met het bereiken van je persoonlijke doelen. Life coaching is een algemene vorm van coaching, die je helpt veranderingen in je privé- of professioneel leven te bekomen. Ook een mental coach heeft een heel breed werkterrein. Bij mental coaching wordt aandacht besteed aan de onderliggende mentale processen en de effecten hierbij op je gedrag.

Een personal coach heeft traditioneel betrekking op een lichamelijke verandering die je wil ondergaan. Je wil fitter worden, van je overgewicht afkomen of simpelweg gezonder leren eten. Een personal coach kan je echter ook helpen bij het ontwikkelen van bepaalde skills of mentaliteitswijzigingen.

Coaching voor professionals

Coaching hoeft niet altijd te draaien rond privédoeleinden. Een business coach of executive coach kan je helpen om bepaalde doeleinden op de werkvloer te bereiken. Dit gaat van communicatie, stress of timemanagement tot leiderschapkwaliteiten. Een coach kan je ook helpen met het uitbouwen van een carrière via jobcoaching, loopbaancoaching of trajectbegeleiding.

Coaching in professionele context wordt ook vaak gegeven aan groepen collega's. In dat geval spreken we over teamcoaching.

De kindercoach

Coaches zijn er niet alleen voor volwassenen. Een kindercoach coacht kinderen richting een oplossing voor hun problemen. Het antwoord daarop is aanwezig in de kinderen zelf, kindercoaching brengt dat antwoord aan het licht. Een kindercoach of jongerencoach zal zich ertoe verbinden je kind naar een betere studiehouding toe te coachen, of zal bijvoorbeeld leren aan je kind hoe beter met zijn woede beter kan omgaan.

Relatiecoach of gezinscoach

Koppels die hun relatie willen optimaliseren of beter willen leren communiceren kunnen terecht bij een relatiecoach. Voor koppels is het soms aangewezen echtscheidingsbemiddeling of conflictbemiddeling te volgen.

Ook een gezinscoach behoort tot de mogelijkheden, waarbij de coach de onderlinge patronen bekijkt en de communicatie afstelt zodat je constructiever met elkaar kan omgaan.

Counselor

Een counselor doet aan counselling. Counselors staan een beetje tussen therapeuten en coaches in; meer dan een coach hebben counselors het met jou over je sociale en emotionele problemen, meer dan een therapeut zullen ze zoeken naar praktische oplossingen met jou.

Zelf coach worden?

Voel je je geroepen om zelf mensen te gaan coachen, als personal coach, life coach of NLP coach? Vind dan een training of coachingsopleiding die jou aanspreekt!

Heb je nog vragen?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze coaches via bovenstaande zoekfunctie.