Terug naar boven

NLP – Neuro Linguistic Programming

Krijg dankzij NLP meer zicht op je communicatie en gedrag. Hoe kan je jouw potentieel benutten en je doelen efficiënt verwezenlijken? Welke technieken kan je toepassen om je gedrag te veranderen en succesvoller te worden? Neem contact op met een NLP coach en behaal je gewenste resultaten!

Vind meteen een coach voor Neuro Linguistic Programming


Of lees meer over:
Wat is NLP?
Hoe werkt NLP?
Waarom kiezen voor NLP?
NLP technieken om je beter te voelen
Tarieven


Wat is NLP?

NLP, ofwel Neuro Linguïstisch Programmeren, ontstond na het bestuderen van personen met uitzonderlijke talenten of kwaliteiten. Hoe komt het dat sommigen succesvoller zijn dan anderen? Zijn hun vaardigheden enkel gebaseerd op talent of toeval? Of handelen en denken ze anders?

Er wordt gekeken naar wat ons onbewust motiveert, wat ons stimuleert en welke belemmeringen ons net tegenhouden om onze doelen te bereiken.

NLP is een set van technieken die draait rond het ontdekken van jezelf en waarom je op een bepaalde manier reageert. En, nog belangrijker, hoe je deze kan veranderen om succesvoller te worden.

Hoe werkt NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren baseert zich op neuro, linguïstiek en programmeren. Neuro verwijst hierbij naar het samenspel tussen onze zintuigen en ons centrale zenuwstelsel. Linguïstisch verwijst naar onze taal en non-verbale communicatie, terwijl programmeren slaat op onze automatische denkpatronen en gedragingen en hoe we deze kunnen veranderen.

Via onze zintuigen nemen we de wereld waar, maar niet iedereen reageert hetzelfde op wat we waarnemen. Een intern proces zet onze waarnemingen om naar communicatie en gedrag.

Het doel van NLP is om effectiever te communiceren, en om ons gedrag positief te veranderen. Je wordt je bewust van je waarnemingen, je belemmerende gedachtepatronen en hoe je dankzij enkele aanpassingen tot betere resultaten kan komen.

Waarom kiezen voor NLP?

NLP kan aan bod komen bij verschillende coachingsvormen en worden toegepast op:

  • jezelf en je relaties (persoonlijk of zakelijk)
  • het beïnvloeden van je stemmingen, gedachten en gedrag
  • beter leren communiceren
  • ontwikkelen van je talenten
  • doorbreken van negatieve gedachten
  • het bereiken van je volle potentieel

Bij NLP coaching staat verandering centraal. Het type verandering hangt af van je specifieke wensen. Wil je een relatie verbeteren? Bekwamer worden in je werk? Beter omgaan met moeilijke situaties? NLP geeft antwoord op de vraag hoe je de dingen beter kan doen. Samen met je coach krijg je meer inzicht in jezelf en krijg je technieken aangeleerd om oplossingsgericht te denken.

NLP technieken om je beter te voelen

Natuurlijk kan je ook zelf enkele NLP technieken toepassen. Op deze manier zorg je dat de informatie die via je zintuigen binnenkomt een positief effect heeft. Probeer negatieve informatie om te draaien tot positieve ervaringen. Op deze manier krijg je zelf meer grip op de situatie.

Het gevoel

Deze NLP techniek baseert zich op het omdraaien van gevoelens. Probeer je voor te stellen waar het negatieve gevoel zich in je lichaam bevindt en probeer het verder en verder te verplaatsen tot je het bij wijze van spreken buiten je lichaam hebt geduwd. Vervolgens denk je aan iets leuks en probeer je dat gevoel terug in je lichaam te plaatsen.

Het zien

Deze NLP techniek richt zich op het zien en het vormen van beelden. Dit kunnen slechte herinneringen zijn die door je hoofd blijven spoken, mogelijke doemscenario’s of iets waar je bang voor bent. Probeer deze beelden zwart-wit te maken of plaats voor de doemscenario’s een positieve film in de plaats. Je kan de beelden ook verkleinen, naar buiten sturen en omvormen tot iets aangenaams.

Het horen

Deze NLP techniek richt zich op gedachten en het horen. Gedachten kan je vergelijken met tegen jezelf praten. Je hoort jezelf als het ware praten in je hoofd. Negatieve gedachten kan je omzetten door het gebruik van affirmaties. Vertel tegen jezelf dat je het negatieve loslaat en formuleer wat je wel wil in de plaats.

Modelling

Ga na waar je naar verlangt en zoek hierbij naar een voorbeeldpersoon die dit reeds geïntegreerd heeft. Onderzoek hoe deze persoon staat, wandelt, praat, welke gebaren hij maakt, hoe hij kijkt,… Observeer goed en doe deze persoon na. Beeld je in dat je deze persoon bent en beleef hoe het is om deze vaardigheid reeds te bezitten. Hoe meer je deze houding aanneemt, hoe gemakkelijk het wordt de nieuwe kwaliteit zelf te integreren.

Je zal niet meteen al je problemen met deze technieken kunnen oplossen, maar het is een kleine houvast waar je zelf al met aan de slag kunt gaan. Hierdoor merk je dat je meer vat hebt dan je initieel denkt.

Voor een NLP traject met alle technieken neem je best contact op met een gespecialiseerde NLP coach.

Tarieven

NLP wordt toegepast door coaches vanuit verschillende stromingen. Dit kan bijvoorbeeld via een life coach zijn om meer grip op je persoonlijke leven te krijgen, of via een business coach om je zakelijke doelen te behalen. Bij oplossingsgerichte coaches zit NLP vaak vervat. Wil je een coach die zich volledig richt op NLP, dan kan je terecht bij een NLP coach.

Het tarief zal daarom afhankelijk zijn van het type coaching, de duur en intensiteit van het traject. Na een kennismakingsgesprek zal een coach je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je coach terecht.

Ontdek samen met je coach je volle potentieel! Contacteer hier een NLP-coach!