Terug naar boven

Hoe werkt coaching?

Coaching kan nuttig zijn bij zeer veel uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk.
Maar hoe werkt coaching nu eigenlijk? En wat moet je weten over het coachingsverloop?

Vind meteen een coach. Of lees hieronder meer info over:

Het kennismakingsgesprek
Het coachingsverloop
Regelmaat, duur en prijzen

Het kennismakingsgesprek

Wanneer je een coach gekozen hebt die je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Je hoeft bij het maken van een afspraak je verhaal nog niet te delen. Tijdens het intakegesprek maakt de coach hier ruim de tijd voor.

Deze ontmoeting dient ervoor om te kijken of de coach iets voor je kan betekenen. De coach krijgt een beeld van jouw verhaal en jouw klacht en jij krijgt een beeld van de werkwijze en de coach als persoon.
Tijdens dit gesprek stellen jullie een hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken en hoe gaan jullie dat doen).

Tijdens dit intakegesprek kan je ook voelen of het ‘klikt’ tussen jou en de coach, wat heel belangrijk is voor een goed verloop van de coaching. Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg.

Een kennismakingsgesprek wordt meestal aangerekend als een gewone sessie en is meestal even lang (gemiddeld 1u of 1u30). Vraag hierover gerust informatie bij het maken van deze afspraak.

Vind een coach

Het coachingsverloop

Tijdens de volgende sessies ga je dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,…) afhankelijk van de coachingsvorm en de hulpvraag. Er zijn vele methoden van coaching. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken.

Na enkele coaching sessies kan je even stilstaan en nagaan of de werking en het contact goed voelt. Het is aangewezen om de coaching enkele sessies uit te proberen omdat je meestal wat moet wennen aan de nieuwe manier van omgaan met jezelf.


Lees meer over Wat doet een coach?

Regelmaat, duur en prijs

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw gevoel. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoelang een coachingstraject duurt en hoeveel consults nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,… Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een coachingstraject tussen 5 weken en een jaar opbrengst zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de vraag en jouw behoefte.

Je kiest zelf hoelang je in begeleiding gaat en wanneer je de coaching stopzet. Soms geeft de coach aan dat het doel bereikt is en dat je zelfstandig verder kan. Je kan dit ook zelf aangeven wanneer dat goed voelt voor je.

Een vaste prijs voor coaching is er niet. Gangbaar is een prijs tussen 60 euro en 80 euro. Maar dit kan erg verschillen per coachingsvorm of duur van de sessie. Bekijk dit op de persoonlijke pagina van de coaches of vraag dit voor je een afspraak maakt.

Vind meteen Coach Antwerpen, Coach Gent, Coach Leuven, Coach Mechelen, Coach Brugge, Coach Aalst, Coach Brussel, Coach Kortrijk.

Of vind een coach in je buurt

Onze partners