Terug naar boven

Zelfvertrouwen: Coaching voor eigenwaarde en zelfzekerheid

Kamp je met een laag zelfbeeld? Wil je helemaal geloven in jezelf en je talenten? Zou je op je werk graag steviger in je schoenen willen staan? Ontwikkel samen met je coach je zelfvertrouwen!

Vind meteen een coach voor meer zelfvertrouwen

Of lees meer over:

Wat is zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Meer zelfvertrouwen op het werk

Test je zelfvertrouwen

Tips voor meer zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde. Het heeft twee dimensies: waardigheid en vaardigheid. Waardigheid slaat op het gevoel dat je hebt over jezelf. Vaardigheid is het talent dat je bezit. Waar ben je goed in?

Zelfvertrouwen is vooral gebaseerd op waardigheid. Hoe kijk je naar jezelf? Geloof je in jezelf? Vind je jezelf de moeite waard? Dit kan variëren naarmate je te maken krijgt met tegenslagen en successen in je leven, en in welke mate je jouw zelfbeeld laat afhangen van je prestaties en de waardering van anderen.

Dankzij een gezonde dosis zelfvertrouwen ga je goed om met de successen en tegenslagen die je pad kruisen. Je blijft jezelf ontwikkelen en haalt geregeld de doelen die je jezelf gesteld had. Dankzij voldoende zelfvertrouwen weet je waar je mogelijkheden liggen en hoe je deze optimaal kan aanwenden.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen moet je ontwikkelen, niemand wordt vol zelfvertrouwen geboren. Het is een vaardigheid die groeit naarmate je jezelf beter leert kennen. Dankzij levenservaring ontdek je wat je sterke en minder sterke punten zijn. Je ontdekt waar jij goed in bent.

Weinig zelfvertrouwen kan zorgen voor faalangst. Tijdens coaching leer je beter begrijpen waar problemen vandaan komen en hoe je ze op een duurzame manier kan oplossen. Je wordt je bewust van je eigen kwaliteiten en werkpunten. Van daaruit kan je verder handelen. Samen met je coach ga je voor een blijvende en positieve verandering.

Een personal coach, life coach of mental coach kunnen je uitstekend bijstaan in de zoektocht naar jezelf. Zo ontdek je dat je echt wel de moeite waard bent. Ook assertiviteitstraining geeft je zelfvertrouwen een boost. Tijdens de training leer je hoe je voor jezelf kan opkomen.

Meer zelfvertrouwen op het werk

Ook op je werk komt een gezonde dosis zelfvertrouwen je ten goede. Zet kleine stapjes uit je comfortzone en ontdek nieuwe mogelijkheden en kansen. Fouten maken is menselijk. Stop met jezelf in te beelden wat er allemaal mis kan lopen en focus op wat er allemaal goed kan gaan. Door stress en spanningen ga je negatiever denken en daalt je zelfvertrouwen. Relaxatieoefeningen, meditatie of yoga kan helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties. Stel duidelijke grenzen en bewaak je werk-privébalans. Door te luisteren naar jezelf en jezelf voldoende te ontspannen, krijg je opnieuw meer energie.

Wil je graag je eigen onderneming starten maar heb je nog net dat extra duwtje in de rug nodig? Begin klein en bouw langzaam verder. Laat het idee varen dat je het meteen fulltime moet doen om succesvol te zijn. Ook kleine stappen in de juiste richting brengen je dichter bij je doel. Een tegenslag hoeft bovendien niet te betekenen dat je jouw droom moet laten varen. Zie het als een deel van het leerproces.

Weet je niet welke kant je uit wil met je carrière en welke doelen je wilt behalen? Een loopbaancoach helpt je graag op de juiste weg. Ook een bedrijfscoach, ondernemerscoach of job coach ondersteunt je in het bereiken van je zakelijke doelen en leert je om op je werk sterker in je schoenen te staan.

Test je zelfvertrouwen

Herken je jezelf in het grootste deel van onderstaande stellingen? Dan heb je waarschijnlijk te kampen met een laag zelfbeeld. Ontwikkel samen met je coach je zelfvertrouwen!

 • Ik vind het moeilijk om tot rust te komen nadat iets mij overstuur heeft gemaakt
 • Ik vind het moeilijk om initiatief te nemen
 • Ik kan moeilijk nee zeggen
 • Ik maak me zorgen over situaties waarin ik mezelf belachelijk zou kunnen maken
 • Ik heb soms het gevoel dat ik als persoon niet veel voorstel
 • Ik ben soms angstig zonder reden
 • Op sommige momenten denk ik dat ik niks waard ben
 • Ik zie weinig goede eigenschappen bij mezelf
 • Ik twijfel of ik dingen even goed kan doen als anderen
 • Ik heb het gevoel dat ik niet veel heb om trots op te zijn
 • Soms voel ik me nutteloos
 • Ik wil graag meer respect hebben voor mezelf
 • Ik ga niet graag een grote uitdaging aan
 • Ik ben erg bezig met wat anderen van mij denken

Tips voor meer zelfvertrouwen

Kan je een extra dosis zelfvertrouwen gebruiken? Laat je inspireren door onderstaande tips om je zelfvertrouwen op te krikken:

Je hoeft niet perfect te zijn: Iedereen is anders en heeft zijn eigen sterke punten en minder sterke punten. Aanvaard jezelf zoals je bent. Het is helemaal niet erg om in sommige zaken minder goed te zijn dan iemand anders. Niemand is namelijk hetzelfde. Jij bent dan weer beter in andere dingen.

Benoem je kwaliteiten: Krijg meer inzicht in jezelf. Waar ben jij goed in? Wat geeft je energie? Ga voor de spiegel staan en benoem vijf kwaliteiten die jij bezit. Herhaal ze luidop tot je er echt in gelooft.

Geef complimenten: Durf de mensen rondom je een compliment te geven en durf de complimenten die je zelf krijgt te aanvaarden. Een eenvoudig ‘dankjewel’ zorgt voor een positieve waardering van de ander.

Let op je houding: Aan een houding kan je zien hoe iemand zich voelt. Een rechte rug, het maken van oogcontact en een glimlach zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt en dat je jezelf ook zelfverzekerder gaat voelen.

Durf fouten maken: Iedereen maakt fouten. Durf het risico te nemen. Maak je een fout? Dan kan je uit die fout leren. De ervaring zorgt ervoor dat je het de volgende keer beter zal doen.

Extra tips nodig om je zelfvertrouwen te laten groeien? Een coach voor meer zelfvertrouwen helpt je graag in je verdere ontwikkeling. Geef samen een boost aan je zelfvertrouwen!