Terug naar boven

Doula - Bevallingscoach

doulaBen je op zoek naar mentale ondersteuning voor, tijdens of na je bevalling? Dan ben je bij een doula of bevallingscoach aan het juiste adres. Zo worden je zwangerschap en bevalling een stressvrije en betekenisvolle gebeurtenis. Iets wat jou en je baby absoluut ten goede komt!

Vind meteen een bevallingscoach

Of lees meer over:

Wat is een doula?

Wat doet een bevallingscoach?

Bevallingscoaching tijdens zwangerschap

Bevallingscoaching tijdens bevalling

Voordelen van een doula

Tarieven

Wat is een doula?

Een doula of bevallingscoach ondersteunt vrouwen voor en tijdens hun bevalling. Het is een trend die recent kwam aangewaaid uit de Verenigde Staten. In sommige culturen is een bevalling een intieme gebeurtenis in gesloten kring. Je bent omgeven door de mensen waar je het meeste van houdt en die je tijdens deze unieke gebeurtenis liefdevol bijstaan. Tegenwoordig is een bevalling eerder een medische ingreep in een ziekenhuis met dokters en verplegers die je nauwelijks kent.

Een bevallingscoach probeert het beste van de twee werelden met elkaar te verenigen. Terwijl je medisch uitstekend wordt begeleid door een gynaecoloog of vroedvrouw, zorgt een doula of bevallingscoach voor jouw mentale ondersteuning. Zo wordt je bevalling een onvergetelijke en stressarme gebeurtenis. Een bevallingscoach is speciaal opgeleid om jou en je partner op een psychische manier te ondersteunen en begeleiden. Je wordt zo comfortabel mogelijk door de bevalling geloodst.

Wat doet een bevallingscoach?

Een zwangerschap is een geweldige maar soms ook intense of verwarrende periode. Je hebt vragen of je maakt je zorgen en je wil je toch iemand met kennis van zaken kunnen wenden. Een bevallingscoach helpt je op verschillende manieren voor en tijdens de bevalling.

Een baby op de wereld zetten kan gepaard gaan met de nodige stress en spanningen. Dankzij de aanwezigheid van een vertrouwd persoon blijf je de hele tijd ontspannen. Het vermijden van stress zorgt bovendien voor krachtige weeën waardoor de ontsluiting sneller kan verlopen.

Een greep uit het takenpakket van de doula is:

 • Je emotioneel begeleiden tijdens je zwangerschap
 • Advies en informatie geven over al de mogelijkheden die je hebt
 • Zorgen voor een goede ademhaling tijdens je bevalling
 • Je praktisch en emotioneel steunen tijdens je bevalling
 • Je een veilig gevoel geven
 • Zorgen voor meer zelfvertrouwen
 • Je helpen focussen op wat nodig is

Een bevallingscoach motiveert jou en je partner wanneer nodig en blijft subtiel op de achtergrond op de momenten dat dit niet hoeft. Het doel is om jouw bevalling zo aangenaam en vlot mogelijk te laten verlopen.

Bevallingscoaching tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap rijzen veel vragen bij toekomstige ouders. Wat heb je allemaal nodig? Hoe zal de bevalling verlopen? Wat zijn de verschillende mogelijkheden die je hebt?

Al tijdens je zwangerschap leer je jouw doula door en door kennen. Ze stelt samen met jou een bevallingsplan op met al je vragen, gevoelens en verwachtingen. Dit kan gaan van de vraag om pijnbestrijding tot wie er de foto’s van je baby zal maken. Een bevallingscoach helpt je ook om te gaan met mogelijke angsten omtrent je zwangerschap of de bevalling. Samen bespreek je wat er in je omgaat en waar je je zorgen om maakt. Een doula is jouw hele zwangerschap lang je steun en toeverlaat die steeds klaarstaat om je te adviseren, motiveren en ondersteunen.

Bevallingscoaching tijdens de bevalling

Ook tijdens je bevalling is de doula aanwezig. Voor veel aanstaande moeders is het geruststellend om iemand met kennis van zaken bij zich te hebben aan wie ze alles, hoe klein ook, kunnen vragen. In tegenstelling tot je partner of familie kan je bevallingscoach constant objectief en rustig blijven. De doula zorgt ervoor dat al je wensen uit het geboorteplan dat jullie vooraf samen opgesteld hebben, worden nageleefd.

Een bevalling is een intense gebeurtenis. Je bevallingscoach geeft je emotionele steun en helpt je te ontspannen. Een rustige bevalling kent minder complicaties. Bovendien neemt de doula een deel van de verantwoordelijk van je partner over waardoor voor iedereen de stress een stuk verlicht wordt. Dankzij bevallingscoaching kunnen jij en je partner optimaal genieten van het wonder van de geboorte van jullie kind.

Voordelen van een doula

De ononderbroken steun van een doula tijdens je bevalling heeft zowel voor jou als moeder als voor je baby fysieke en emotionele voordelen. Verschillende studies tonen aan dat de informatie, adviezen, tips en aanmoedigingen van een bevallingscoach een positief effect op je bevalling hebben.

Enkele voordelen van een doula zijn:

 • Een kortere ontsluitingsfase
 • Een kleinere kans op een keizersnede
 • Minder vaak weeën opwekkende middelen nodig
 • Minder behoefte aan pijnstillers en een epidurale verdoving
 • Een kleinere kans op een postnatale depressie
 • De partner is actiever betrokken bij de bevalling
 • Er wordt achteraf positiever teruggekeken op de bevalling

Beleef je bevalling zo positief mogelijk samen met een doula!

Tarieven

Hoeveel bevallingscoaching kost hangt af van jouw persoonlijke behoeften en wensen en de duur van het traject. Na een kennismakingsgesprek kijk je of er een klik is met je doula of bevallingscoach. Van daaruit kunnen jullie vertrekken om een verdere planning op te maken.

Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je doula terecht. Beleef je zwangerschap en bevalling zo zorgeloos mogelijk dankzij je bevallingscoach.

Sommige ziekenfondsen betalen een deel van de kostprijs voor een doula terug. Vind alle info hieromtrent op de website van je mutualiteit.