Terug naar boven

Loopbaanbegeleiding

Wil je een nieuwe stap in je carrière zetten? Of vraag je je gewoon af of je huidige job wel bij je past? Dan is loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!

Vind onmiddellijk een loopbaanbegeleider in jouw omgeving.

Op weg naar je droomjob

Een job die bij je past, daar haal je elke dag opnieuw een torenhoge dosis energie uit. Helaas is het vaak net omgekeerd: je huidige job maakt je futloos, geeft je weinig voldoening of biedt geen ruimte om je talenten volop te benutten. Een loopbaanbegeleider kan je helpen om na te gaan waar het schoentje knelt. Hij of zij neemt je bij de hand om de juiste stap te zetten in de richting van je droomjob.

Op jouw maat

Je kan bij je coach terecht met eender welke vraag waar je op professioneel vlak mee worstelt. Een paar voorbeelden:

  • Hoe weet ik welke job nu écht bij me past?
  • Kan ik nog iets leren uit mijn huidige job of is het tijd om andere oorden op te zoeken?
  • Hoe zorg ik voor een betere balans tussen mijn werk en privéleven?
  • Waarom vond ik mijn job vroeger veel boeiender dan vandaag?
  • Wat als ik mijn job graag doe, maar toch veel last heb van stress?
  • Ik heb het gevoel dat ik een heel andere kant uit wil, kan dat nog?
  • Wat als ik van job verander en achteraf spijt heb?
  • ...

Je loopbaanbegeleider staat klaar met gericht loopbaanadvies en gaat samen met jou op zoek naar een antwoord op je vraag. Maar ook als je niet precies weet wat het probleem is en gewoon aanvoelt dat je niet 100% gelukkig bent in je huidige job, kunnen jullie samen uitzoeken hoe je daar verandering in kan brengen.

En nu concreet: hoe gaat dat in z’n werk?

Loopbaanbegeleiding begint bij jezelf. Als je aanvoelt dat je hier behoefte aan hebt, kan je zelf op zoek gaan naar een loopbaancoach. Neem de tijd om uit te zoeken of een loopbaanbegeleider bij je past: je kan steeds een afspraak maken voor een eerste vrijblijvend gesprek, dat geen deel uitmaakt van je urenpakket.

Eerst en vooral zal je coach samen met jou nagaan welk loopbaandoel je voor ogen hebt. Wil je uitzoeken welke job het beste bij je past? Of wil je vooral weten hoe je gelukkiger kan worden in je huidige job? Met de hulp van je coach zal je stap voor stap je sterktes, werkpunten, motivaties en ambities ontdekken.

Nadien zullen jullie een persoonlijk ontwikkelplan uitdenken om je vooropgestelde doel te bereiken. Zo weet je precies welke stappen je moet ondernemen om het beste in jou naar boven te halen.

Afgerond! Wat nu?

Op het einde van je traject evalueren jij en je loopbaancoach het pad dat je tot nu toe hebt afgelegd en bekijken jullie samen hoe het verder moet. Het kan zijn dat je droomjob enkele nieuwe vaardigheden vereist, waarop je besluit om een bijkomende opleiding te volgen. Maar je kan net zo goed tot de ontdekking komen dat je huidige job je wél goed bevalt, mits je een aantal noodzakelijke veranderingen doorvoert.

Zit je na je loopbaanbegeleiding toch nog met vragen? Dat kan je tot 12 maanden na je laatste sessie nog steeds terecht bij je coach voor een extra nazorgsessie van 30 minuten (bij een pakket van 4 uur) of 1 uur (bij een pakket van 8 uur).

Oké, maar wat gaat dat mij kosten?

Kort gezegd: niet veel tijd, en al zeker niet veel geld!

In totaal heb je recht op 8 uur loopbaanbegeleiding per 6 jaar. Die 8 uur kan je in één pakket opnemen of onderverdelen in twee blokken van telkens 4 uur. Het tweede blok mag je eender wanneer opnemen binnen die 6 jaar, mits je op dat moment tewerkgesteld bent. Je kiest zelf of je voor beide blokken al dan niet hetzelfde loopbaancentrum raadpleegt.

In theorie heeft zo’n traject van 8 uur een waarde van maar liefst 1100 euro, maar dankzij het bestaan van loopbaancheques betaal jij daar slechts 80 euro voor! Zo wil de Vlaamse overheid iedereen de kans geven om de beste zet te ontdekken voor zijn of haar carrière.

Let wel: de cheques zijn enkel geldig als je het traject volgt bij een erkende loopbaancoach. Sessies bij een life coach, mental coach, personal coach, bedrijfscoach of executive coach kunnen een gelijkaardig doel hebben, maar die kan je dus niet vergoeden aan de hand van loopbaancheques.

Loopbaancheques, hoe kom ik daaraan?

Loopbaancheques kan je heel eenvoudig bestellen:

  • Telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700
  • Of online via de website van VDAB (via 'mijn loopbaan')

Per keer kan je één cheque bestellen (geldig voor 4u). Zodra je de som van 40 euro betaald hebt en VDAB gecontroleerd heeft of je er ook daadwerkelijk recht op hebt, kan je de cheque omruilen voor 4 uur loopbaanbegeleiding.

We raden aan te wachten met het bestellen van je cheques tot je een geschikt loopbaanbegeleider gevonden hebt. De cheques zijn immers maar drie maanden geldig, en het spreekt voor zich dat je het best rustig de tijd neemt om een coach te vinden waar je je goed bij voelt.

Vind nu jouw loopbaancoach!