Terug naar boven

Bore-out: symptomen en bore out behandeling

bore-out

Ben je vermoeid? Voel je je mentaal en fysiek slecht? Heb je onvoldoende uitdagingen in je huidige job? Dan lijd je misschien wel aan een bore-out. Samen met een coach ga je op zoek naar de oorzaken van je bore-out en hoe je deze duurzaam kan oplossen.

Vind meteen een bore-out coach


Of lees meer over:
Wat is een bore-out?
Bore-out symptomen
Verschil tussen bore-out en burn-out
Bore-out test
Behandelen van een bore-out
Tips om een bore-out tegen te gaan


Wat is een bore-out?

Bij een bore-out word je tijdens je job onvoldoende geprikkeld om je grenzen te verleggen en jezelf verder te ontplooien. Een job zonder uitdagingen, een lage werkdruk en veel routinewerk zijn vaak de oorzaak van verveling op het werk. Hierdoor ga je minder goed in je vel zitten en kan je zelfvertrouwen een stevige deuk krijgen. Op termijn kan een bore-out zelfs uitgroeien tot een depressie.

Naast werksituaties liggen ook karaktereigenschappen deels aan de basis van een bore-out. Een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en faalangst kunnen je vatbaarder maken. Ook als je veel prikkels nodig hebt of je sterk laat leiden door wat anderen verwachten, heb je een verhoogd risico op een bore-out.

Het kan bovendien zijn dat je je verveling op de werkvloer wil verbergen voor je collega’s, werkgevers of leidinggevenden. Dit doen alsof kan je geestelijk uitputten en je stress bezorgen.

Bore-out symptomen

Natuurlijk kan je je af en toe vervelen op je werk. Merk je echter dat je je in die mate verveelt dat je er moe en ongelukkig van wordt? Dat je niks meer gedaan krijgt? Dan heb je misschien wel te lijden onder een bore-out.

Enkele symptomen van een bore-out zijn:

  • Je ergert je en kan weinig verdragen
  • Je ervaart slaapproblemen en bent vermoeid
  • Je hebt nergens zin in en voelt je lusteloos
  • Je mijdt sociaal contact
  • Je bent op zoek naar een uitdaging
  • Je zelfbeeld verlaagt
  • Je hebt een verminderde of net verhoogde eetlust

Stel je enkele van deze symptomen bij jezelf vast? Ga op kennismakingsgesprek bij een bore-out coach. Samen ga je op zoek naar de oorzaken van je bore-out en ontdek je hoe je terug meer plezier in je job krijgt.

Verschil tussen bore-out en burn-out

Voel je je depressief, ben je snel geïrriteerd of voel je je ontevreden over je huidige job? Dan denk je misschien wel aan een burn-out. Ook een bore-out kan echter aan de basis liggen van deze klachten. Hoe weet je of je met een bore-out of met een burn-out te kampen hebt? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

Het grootste verschil is dat een burn-out een gedragsziekte is terwijl een bore-out een omgevingsziekte is. Bij een bore-out is het de omgeving die de stress veroorzaakt. Een bore-out is daarom vaak makkelijker te behandelen dan een burn-out. Een gesprek met de werkgever of een nieuwe, uitdagende job kan de omgevingsfactoren wijzigen en zo een oplossing zijn voor de bore-out.

Ook de risicogroepen voor een bore-out zijn anders dan bij een burn-out. Mensen met een burn-out zijn vaak zelfzeker, perfectionistisch en durven zichzelf te overschatten. Hierdoor nemen ze te veel hooi op hun vork en belanden zo in stressvolle situaties.

Mensen met een bore-out hebben daarentegen vaker een laag zelfbeeld en onderschatten zichzelf. Doordat ze bang zijn om te falen, durven ze geen uitdagingen aan te gaan en accepteren ze de verveling die ze dagelijks moeten doorstaan. Deze verveling eist op termijn echter zijn tol: je voelt je moe en lusteloos en ervaart een schuldgevoel tegenover je werkgever die je elke maand je loon uitbetaalt. Hierdoor ga je je steeds onzekerder voelen.

Bore-out test

Herken je jezelf in een groot deel van onderstaande stellingen? Dan heb je misschien wel te maken met een bore-out.

  • Je doet privézaken op het werk
  • Je voelt je niet uitgedaagd
  • Je verveelt je op je werk
  • Soms doe je alsof je druk bezig bent
  • Je voelt je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, zelfs als je geen drukke dag hebt gehad
  • Je bent ontevreden over je werk
  • Je zou je taken sneller kunnen vervullen dan dat je nu doet
  • Je hebt weinig interesse in je werk
  • Je bent bang om van werk te veranderen uit angst om minder te verdienen

Behandelen van een bore-out

In samenspraak met je werkgever kan er gezocht worden naar een uitgebreider takenpakket, een uitdagender project of een ander werkpatroon. Lukt dit niet, dan kan een nieuwe job uitkomst bieden. Belangrijk hierbij is dat je jezelf niet meteen overbelast. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt in je job. Zoek naar een functie die je prikkelt, stimuleert en enthousiast maakt!

Niet zeker waar je energie van krijgt of welke job nu echt bij jou past? Een loopbaancoach helpt je graag op de juiste weg. Ook een personal coach kan je helpen om de oorzaken van je bore-out aan te pakken. Dankzij coaching leer je de valkuilen van een bore-out kennen en leer je bijvoorbeeld werken aan een beter en realistischer zelfbeeld.

Tips om een bore-out tegen te gaan

Je kan alvast zelf enkele acties ondernemen om het risico op een bore-out te verkleinen.

  • Blijf je werkgever om extra taken vragen: zelfs als je het werk niet interessant vindt, zorgt het bezig zijn ervoor dat je jezelf nuttig voelt en dat zo je eigenwaarde een boost krijgt.
  • Stel deadlines voor je taken: door een deadline te stellen, zorg je ervoor dat je een overzicht krijgt van je werkzaamheden.
  • Probeer werk en privé gescheiden te houden: focus je tijdens de werkuren vooral op je job en beperk surfen voor privédoeleinden tot je pauzes.
  • Ontspan: neem je werk niet mee naar huis maar zorg in je vrije tijd voor voldoende ontspanning.
  • Bespreek je gevoelens: laat je werkgever weten hoe je over je job denkt, misschien kan hij je helpen door het takenpakket aan te passen aan jouw noden.

Verveel je je na deze tips nog steeds op je werk? Dan kan het tijd zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging en meer mogelijkheden bij dezelfde of een andere werkgever. Een bore-out coach kan je hierin perfect ondersteunen!