Terug naar boven

Angst - sociale angst: Coaching of hulp bij overwinnen van sociale angst

Angst kan grote invloed hebben op je leven en de relaties die je aangaat. Maar wat is angst eigenlijk, en wat zijn precies de kenmerken van sociale angst? Hoe kan je leren omgaan met angst en je sociale angst overwinnen?

Vind onmiddellijk een coach voor de behandeling van sociale angst.

Of lees meer over:

Wat is angst?
Wat is sociale angst?
Angst overwinnen: behandeling sociale angst
Angst bij kinderen
Kenmerken sociale angst
Tips

Wat is angst?

Angst is het gevoel dat je ervaart wanneer je je bedreigd voelt. Net als pijn en stress is het een signaal dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Daarbij wordt ook je lichaam alert: je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je pupillen verwijden en bloed verzamelt zich in de buurt van je vitale organen. Angst is dus een normale reactie van het lichaam. Lees hier meer over angsten in het algemeen.

Angststoornis

Er is echter iets mis als je dat angstige gevoel ook ervaart zonder dat daarvoor een reële aanleiding is, of zonder dat hetgeen jou angst inboezemt ook echt gevaarlijk is. In dat geval heb je te maken met irrationele angst. Van zodra die irrationele angsten jou in je dagelijkse functioneren beginnen hinderen, heb je te maken met een angststoornis. Er zijn diverse angststoornissen. Zo zijn er fobieën, maar ook sociale angst en paniekaanvallen zijn veelvoorkomende problemen. Daarnaast valt ook de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) onder angststoornissen en zijn een dwangstoornis en PTSS (post-traumatische stress-stoornis) ook gerelateerd.

Je angst overwinnen? Contacteer hier een coach voor angst coaching.

Wat is sociale angst?

Sociale angst of sociale fobie laat zich definiëren als de angst die mensen voelen in of voor contact met andere mensen. Je bent bang bekeken te worden, je bent bang de verkeerde dingen te zeggen of kritiek te krijgen, je bent bang om te beginnen blozen, zweten, trillen, flauwvallen of overgeven. Uit angst gaan mensen sociale situaties vermijden, wat de angst op zich vaak verergert. Sommige mensen leiden hun leven daarom in isolement. Lees meer over de kenmerken van sociale angst.

Agorafobie of pleinvrees is de angst om op onveilige plaatsen te komen waar je niet meteen weg kan. Meestal zijn dit open ruimtes waar veel mensen kunnen komen, maar ook de angst om buitenshuis te komen (straatvrees) kan gerelateerd worden. Deze angsten kunnen een vorm zijn van sociale angst, hoewel deze eerder gelinkt worden met paniekaanvallen.

Angst overwinnen: behandeling sociale angst

Het lijkt misschien alsof je alleen bent met je angstprobleem. Een groot deel van de mensen kampt echter in zijn leven met een angststoornis. Sociale angst overwinnen doe je best met coaching begeleiding, al dan niet ondersteund met medicatie.

Angst coaching

De coach is iemand die je kan vertrouwen, die het beste in jou ziet en je niet zal veroordelen of bekritiseren voor jouw angsten. Het is belangrijk dat het klikt tussen jou en de coach, zodat jij je veilig voelt om over jouw angst te praten.

Een coaching behandeling van sociale angst is zinvol omdat coaching het probleem bij de oorzaak aanpakt en je leert hoe je anders kan omgaan met angst.
Via gesprek of oefeningen ga je op zoek naar wat jij nodig hebt om steviger in je schoenen te staan, neem je jouw gedachtepatronen onder de loep en leer je methodes om je goed te voelen in sociale situaties. Je zal ervaren dat je door de therapie meer en meer je open kan stellen in sociale situaties en geen schrik meer hebt voor afkeuring of kritiek van anderen. Je zal je meer ontspannen voelen bv bij het geven van presentaties en jezelf kunnen zijn bij ontmoeten van nieuwe mensen. Coaching kan je ook helpen om geen last meer te hebben van blozen, trillen en paniekaanvallen. Waardoor je opnieuw kan genieten van het leven en deel kan nemen aan alle sociale activiteiten van vrienden, familie en anderen.

Gedragscoaching wordt vaak aangeraden bij angst. Maar ook andere vormen van coaching (gestaltcoaching, integrale coaching,…) worden veel gebruikt.
Ook assertiviteitstraining, waarbij er wordt gewerkt aan je assertiviteit en zelfverzekerdheid in sociale situaties, kan nuttig zijn. Alsook relaxatie en ademcoaching waarbij leren ontspannen en omgaan met stress centraal staan.

Vind hier een coach voor de behandeling van angst.

Angstmedicatie

Angstmedicatie kan de symptomen afremmen en sociaal contact opnieuw mogelijk maken. Toch wordt de oorzaak niet aangepakt en zijn er risico’s aan verbonden. Ze staan soms zelfs het overwinnen van de angst in de weg. Coaching is een meer duurzame piste, die uiteraard wel kan worden ondersteund met medicatie. Vraag steeds raad aan je huisarts.

Angst bij kinderen

Angst bij kinderen is een onderdeel van de normale ontwikkeling. Zo leert het de wereld kennen en ermee omgaan.

Maar wanneer de angst te groot wordt, kan dit een zware belasting zijn voor zowel je kind als voor jezelf als ouder.
Ook sociale angst kan voorkomen bij kinderen. Dit uit zich door bv niet meer naar school willen, hoofdpijn, buikpijn, huilen, zenuwachtig zijn,…
In eerste instantie neem de angst ernstig en geef je kind de nodige ondersteuning. Samen kan je stap voor stap zoeken naar geruststelling.

Extra hulp kan je vragen aan een kindercoach voor angst.

Kenmerken sociale angst

Een (sociale) angst manifesteert zich zowel lichamelijk als mentaal.

Lichamelijke kenmerken

  • Snellere of moeilijkere ademhaling
  • Je krijgt het warm, gaat zweten
  • Hogere hartslag (Hartkloppingen kunnen voorkomen)
  • Gespannen spieren
  • Duizeligheid
  • Gevoel van misselijkheid

Mentaal en emotionele kenmerken

  • Zenuwachtigheid
  • Alertheid
  • Het gevoel hebben dat je gezien wordt
  • Angstdenken en piekeren
  • Vermijden van sociale situaties (afspreken met mensen, op restaurant gaan, openbare toiletten, maar ook dagelijkse situaties zoals naar de winkel gaan, de bus of trein,…)

Tips bij angst

  • Doe net waar je bang voor bent. De kans bestaat dat je angst voor afkeuring groter is dan dat het ook effectief gebeurt.
  • Zie angstig worden niet als falen. Leer stap voor stap omgaan met de angst.
  • Vraag als tussenstap een vriend als hulp. Vertel over je angst en ga samen sociale situaties aan. Dit is een veelgebruikte techniek.
  • Erover praten lucht op. Net bij sociale angst is dat de grootste drempel. Eens je hierover bent kan de spanning eraf vallen.
  • Gebruik geen alcohol of drugs. Dit kan de angst op termijn versterken.
  • Methodes om de angst te doorstaan (zoals letten op je ademhaling, kijken naar 1 punt, een voorwerp in je hand nemen,…) helpen wanneer de angst groot is. Zet wel de stap naar duurzame verandering door coaching om het patroon te doorbreken.

Nog vragen?

Een coach voor sociale angst kan je meer info geven.
Een andere soort angst? Vind een coach voor angst.