Terug naar boven

Kindercoaching

Zit je kind niet goed in zijn vel? Ervaart je zoon of dochter stress of slaap- of leerproblemen? Weet je niet hoe je moet omgaan met de faalangst van je kind? Een kindercoach biedt de nodige begeleiding bij kinderproblemen.

Vind meteen een kindercoach

Of lees meer over:

Wat is kindercoaching?

Wat doet een kindercoach?

Wanneer kiezen voor een kindercoach?

Tips voor ouders

Tarieven

Wat is kindercoaching?

Kindercoaching is een laagdrempelige en praktische begeleiding van kinderen vanaf 6 jaar. Als ouder wil je steeds het beste voor je kind. Merk je dat je zoon of dochter veel piekert, onzeker of verdrietig is, of last heeft van leerproblemen? Dan kan je een kindercoach inschakelen. Een coach werkt oplossingsgericht en kijkt niet enkel naar de problemen maar ook naar de talenten en kwaliteiten van je kind. Er wordt gefocust op de goede eigenschappen om zo het zelfvertrouwen te vergroten. Het doel? Een gelukkig en zorgeloos kind.

Pubers en jongeren kunnen ook steeds terecht bij een gespecialiseerde jeugdcoach of jongerencoach.

Wat doet een kindercoach?

Meestal komt de vraag voor kindercoaching van de ouders van het kind. Het is belangrijk dat het kind zelf ook bereid is om aan zichzelf te werken. Samen met de coach en je zoon of dochter kijk je wat je zou willen bereiken.

Enkele voorbeelden van thema’s waar kan rond gewerkt worden, zijn:

 • Leren omgaan met verdriet, teleurstelling, woede, enz.
 • Het aanpakken van slaapproblemen
 • Stoppen met duimzuigen of nagelbijten
 • Omgaan met pesten of gepest worden
 • Omgaan met hoogsensitiviteit of HSP
 • Zelfvertrouwen en assertiviteit
 • Het aanpakken van leerproblemen

Elk kind is anders en heeft zijn eigen unieke talenten en eigenschappen. Een kindercoach begeleidt je kind bij het ontdekken van zijn sterke kanten. Zo leert je kind trots te zijn op zichzelf en leert het steeds beter om met problemen om te gaan en ze zelf op te lossen.

Afhankelijk van de situatie en voorkeur van het kind kan de kindercoach gebruikmaken van gesprekken, oefeningen, verschillende spelletjes en creatieve werkvormen. Ook equicoaching, of coaching met paarden, kan een leuke en doeltreffende coachingsvorm zijn voor je kind.

Wanneer kiezen voor een kindercoach?

Voelt je kind zich niet helemaal goed in zijn vel? Merk je dat je zoon of dochter met iets zit? Een kindercoach kan in veel gevallen helpen.

Enkele situaties waarbij een coach ondersteuning kan bieden, zijn:

 • Extreme verlegenheid
 • Slaapproblemen of veelvuldig piekeren
 • Rouwverwerking
 • Een scheiding of verhuis
 • Pesten of gepest worden
 • Concentratieproblemen of leerproblemen
 • Faalangst

Deze lijst is zeker niet volledig. Samen met je coach en kind kijk je naar de verschillende mogelijkheden die kindercoaching biedt. Tijdens een kennismakingsgesprek ontdek je meteen ook of er tussen de coach en je kind een klik is. Een vertrouwensband is heel belangrijk om de problemen zo goed mogelijk aan te pakken.

Tips voor ouders

Ook als ouder kan je verschillende acties ondernemen wanneer je merkt dat je kind zich niet goed in zijn vel voelt. Enkele kleine gebaren kunnen al voor een stap in de juiste richting zorgen.

Sluit de dag samen af

Heeft je kind last van slaapproblemen? Dan kan het helpen om samen de dag af te sluiten. Zo geef je je kind de kans om zijn zorgen met jou te delen. Op die manier hoeft hij er ’s nachts niet verder over te piekeren.

Geef complimenten

Zeker wanneer je merkt dat je kind wat onzeker is, is het belangrijk om zijn kwalitatieve eigenschappen te benoemen. Een mooie tekening, een vriendelijk gebaar,… Laat je kind weten dat je het apprecieert en dat je trots op hem bent. Meer zelfvertrouwen krijgen is een langzaam en langdurig proces. Geef je kind waar het kan alvast een duwtje in de rug.

Help je kind positief te denken

“Niemand vindt mij leuk” of “Ik kan dat niet” zijn vaak gebruikte uitspraken van kinderen. Als ouder kan je hierop inspelen door vragen te stellen als “Weet je wel echt zeker dat het waar is?” of “Hoe voel je je zonder deze gedachte?”. Zo leer je je kind kritisch nadenken over negatieve gedachten.

Soms heb je echter behoefte aan een onafhankelijk persoon om je kind extra te helpen. Een kindercoach kan ook jou als ouder een duwtje in de rug geven en voorzien van tips om met bepaalde problemen van je kind om te gaan. Samen zorg je ervoor dat je kind gelukkig is!

Tarieven

Hoeveel kindercoaching kost hangt af van de persoonlijke behoeften en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een kindercoach een speciaal op maat van het kind uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn.

Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van de kindercoach terecht.