Terug naar boven

Onderwijs coaching

Een onderwijs coach begeleidt leerlingen, leerkrachten en leidinggevenden om optimaal binnen het onderwijs te functioneren.

Vind meteen een onderwijs coach

Of lees meer over:
Wat is onderwijs coaching?
Waarom onderwijs coaching?
Coaching opleiding onderwijs

Wat is onderwijs coaching?

Een onderwijscoach helpt leerlingen en leerkrachten om bepaalde doelstellingen te bereiken. Leerkrachten en stagiairs kunnen op die manier volop groeien in hun job, terwijl leerlingen gestimuleerd worden om de theorie die ze in de lessen gekregen hebben ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Ook ouders van leerlingen kunnen bij de coaching betrokken worden.

Er kan tijdens onderwijs coaching gewerkt worden rond actuele thema’s binnen het onderwijs zoals co-teaching, samen lesgeven, probleemgedrag op een positieve manier aanpakken, duidelijk communiceren, teambuilding, enz.

Waarom onderwijs coaching?

Onderwijs coaching heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Het helpen van leerkrachten om vol kracht en overtuiging aan het werk te kunnen gaan
  • Het focussen op persoonlijke leerdoelen van leerlingen
  • Het in kaart brengen van huidige knelpunten in het onderwijs en hoe deze ontstaan en kunnen opgelost worden
  • Het onderzoeken van welke manieren er zijn om de onderwijsdoelen te bereiken
  • Het evalueren van nieuwe lestechnieken en leermethoden
  • Het stimuleren van zelfreflectie

Onderwijs coaching zorgt ervoor dat leerlingen en leerkrachten vol nieuwe energie, motivatie en zelfvertrouwen aan de slag kunnen gaan.

Een onderwijs coach legt de focus op groei. De vertrouwensband tussen leerlingen en leerkrachten wordt versterkt. Leerkrachten leren met een frisse blik naar hun manier van lesgeven kijken. Dit coaching traject is dan ook een echte meerwaarde bij tijdelijke vervangers, leerkrachten die net begonnen zijn of leerkrachten die zichzelf verder willen ontplooien.

Coaching opleiding onderwijs

Een opleiding onderwijs coaching is bedoeld voor mensen in het onderwijs. Dit kunnen leidinggevenden zoals schooldirecteurs maar ook leerkrachten zijn. Je kan je met deze cursus als coach ook verder specialiseren.

Neem een kijkje in het overzicht van opleidingen, cursussen en trainingen voor coaching op Vind-een-Coach.be.