Terug naar boven

Hoe makkelijk online betalingen aanvaarden als coach?

Misschien vind jij of je coachee het fijner om niet met cash te hoeven betalen in de praktijk. Of misschien is het handiger om voor of na een online sessies direct een melding te ontvangen dat de betaling uitgevoerd is.

In beide gevallen, kan je kiezen voor een veilige én handige digitale betalingsuitnodiging. Dit is handiger dan te werken via een gewone overschrijving voor jou en je coachee.

Er zijn verschillende opties:

 • Via QR code bij een live contact
 • Via een link voor betalingen op afstand.

En dit kan bijvoorbeeld via Payconiq of de app van je eigen bank.


Voordelen van een digitale betalingsuitnodiging

Een digitale betalingsuitnodiging aanmaken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het biedt daarbij heel wat voordelen:

 • Je coachee kan geen fout bedrag of rekeningnummer ingeven.
 • Coachees hoeven geen cash geld meer af te halen en jij hoeft geen wisselgeld meer te voorzien. Digitaal betalen is volledig contactloos. Je vermindert dus de kans op besmetting via cash geld.
 • Na betaling via een QR code ontvang je meteen automatisch een bevestiging van betaling. Het bedrag staat, zoals bij een gewone overschrijving, doorgaans pas een dag later op je rekening, maar de zekerheid heb je nu wel al. Zo moet je niet steeds gaan zoeken wie al dan niet betaald heeft en voor welke sessie.
 • Je hebt geen bancontact bakje of betaalterminal nodig. Alles verloopt gewoon via je smartphone. Er zijn dus ook geen extra kosten.
 • Je kan ook telkens zelf een nota meesturen met de QR code, met bijvoorbeeld de naam van je cliënt of de datum van de sessie. Handig voor je overzicht!

En het is uiteraard helemaal veilig!


Hoe doe je dat nu precies?

Een QR code of betaallink maak je aan via een app op je smartphone. Dit kan bijvoorbeeld via Payconiq of de app van je eigen bank. Eens geïnstalleerd kan je telkens gemakkelijk een betalingsuitnodiging aanmaken waarmee jouw coachee meteen kan betalen.

Via Payconiq

Payconiq by Bancontact is speciaal gemaakt voor betalingen via smartphones. Je kan er gebruik van maken, ongeacht bij welke bank je zit. Een groot voordeel van Payconiq is dat de QR code super snel is aangemaakt en dat je meteen een melding ontvangt wanneer de betaling uitgevoerd is. Extra handig bij online sessies indien je vooraf laat betalen.

Payconiq installeren

 • Stap 1 is steeds het downloaden van de app. Dit doe je in de App Store of Play Store op je smartphone. De App Store staat standaard tussen je apps. Open deze en bovenaan kan je in de zoekbalk zoeken naar Payconiq.
 • Stap 2. Installeer de app. Dit verloopt automatisch en duurt maar enkele minuten.
 • Stap 3. Creëer een gebruikersprofiel. Geef je persoonlijke gegevens in en kies een pincode. De app is meteen actief.
 • Stap 4. Koppel je bankkaart en bankrekening.
 • Stap 5. Je kan nu digitaal betalen of ontvangen. Jouw cliënt kan jou betalen via zijn eigen betaalapp.

QR code is zo gemaakt

Voor een betaling in je praktijkruimte, kan je een QR code maken. Toon deze aan je coachee. Deze kan hem via de app op zijn eigen smartphone scannen en jou meteen betalen.

Om een QR-code te maken, open je de app en klik je onderaan rechts op ‘Ontvangen’. Geef het bedrag in, selecteer je rekeningnummer en geef eventueel een boodschap in. En klik op ‘Ontvangen’. De QR-code wordt automatisch aangemaakt.

Je krijgt beide een melding wanneer de betaling in orde is. Zo gebeurd!

Betaallink aanmaken

Bij een sessie op afstand kan je eenvoudig een betaalverzoek sturen.

Om een betaallink aan te maken klik je onderaan rechts op ‘Ontvangen’. Selecteer dan de optie ‘Stuur een betaalverzoek’. Geef het bedrag in en selecteer een kanaal naar keuze (WhatsApp, SMS, e-mail,…). Geef het telefoonnummer of e-mailadres in en klaar!

Coachees hoeven enkel op de link te klikken en hun pincode in te geven. En jij krijgt meteen een melding dat de betaling is uitgevoerd!
Jouw verzoek kan zowel betaald worden door coachees met de Payconiq-app als met de meeste grote banken (KBC, ING, Belfius, BNP Paribas Fortis).

Kortom: Een betaallink via Payconiq is hét middel bij uitstek. Zeker bij een nieuwe coachee die een online afspraak wenst. Via deze weg ben jij zeker dat de betaling in orde is, alvorens je service verleent.


Via de app van je eigen bank

De meeste banken hebben een eigen app die je kan downloaden op je smartphone. Ook hiermee kan je eenvoudig een QR-code aanmaken of een betaallink versturen en je cliënt meteen laten betalen.

Bij elke bank-app verloopt dit een beetje anders. Maar doorgaans is het erg duidelijk en hoef je gewoon de stappen te volgen. Zo maak je in 1-2-3 een digitale betalingsuitnodiging!

Jouw bank-app downloaden

Downloaden doe je in de App Store of Play Store op je smartphone. De App Store staat standaard tussen je apps. Open deze en bovenaan kan je in de zoekbalk zoeken naar de naam van je bank.

App gedownload? Dan vraagt de app om jezelf te identificeren zodat jouw rekeningen gekoppeld kunnen worden aan de app. Open dus de app en geef je bankkaartnummer in. Hiervoor heb je een kaartlezer nodig.

Extra hulp nodig hierbij? Geen nood! De meeste banken hebben op hun website een handige handleiding die je stap voor stap kan volgen:

Handleiding KBC
Handleiding Belfius
Handleiding ING
Handleiding BNP Paribas Fortis


Een QR code maken

Eens de app geïnstalleerd is, kan je eenvoudig een nieuwe QR-code aanmaken per sessie.
Open je app en volg stap voor stap de gevraagde info. Je QR code wordt zo automatisch aangemaakt. Toon hem aan je cliënt. Deze kan hem nu via de app op zijn eigen smartphone scannen en jou meteen betalen. Jullie ontvangen beide meteen een melding wanneer de betaling gelukt is.

Een betaallink sturen

Geef je een sessie op afstand of heeft je cliënt geen betaalapp? Wanneer je de betaling hebt aangemaakt, kan je deze eenvoudig via je app doorsturen via WhatsApp, e-mail of SMS.

Ga dus op dezelfde manier te werk als het aanmaken van een QR-code. Klik op de suggestie van je bank-app (zoals ‘Betalingsverzoek sturen’) en kies uit de mogelijkheden die jij het gemakkelijkst vindt. Geef het telefoonnummer of e-mailadres van je cliënt in en verstuur.

Je cliënt kan nu meteen betalen door op de link te klikken. Hierbij krijg je geen melding wanneer de betaling gelukt is, maar je kan wel vragen aan je cliënt om je even te berichten.

Zo eenvoudig is het!