Terug naar boven

Patrice Van Laethem

Fotobiografie en visueel narratieve storytelling

Ontwikkelingsgerichte coach

Deze coach kan momenteel niet gecontacteerd worden via Vind-een-Coach.be.

Vind een andere coach via onderstaande linken:

Vind een coachVind een coach in GentVind een Ontwikkelingsgerichte coach

Introductie

Ik ben fotobiografisch coach. Ik help je met foto's en de fotografie stil te staan bij je levensverhaal of je levensloop. Ik stimuleer je om met de fotografie je levenservaringen te onderzoeken en het medium aan te wenden om je (levens)verhaal verder vorm en richting te geven en (opnieuw) grip te krijgen op het leven dat je wil leiden.

HET FOTOVERHAAL
Het fotoverhaal brengt inzicht en uit één waar je betekenis aan geeft, haal je kracht, inspiratie en meer zelfvertrouwen om (opnieuw) verbinding te vinden en om datgene te doen, in je leven of in je job, wat dicht bij jezelf ligt en wat je dus echt wil doen. Keuzes die ‘juist’ aanvoelen en die duurzaam zijn, zijn keuzes die gebaseerd zijn op je authentiek levensverhaal en op je authentieke ‘ik’.

Ik belicht samen met jou je zingevings- en existentiële vragen (Wie ben ik? Hoe zit mijn leven in elkaar? Wat is er in mijn leven gebeurd? Hoe heb ik die gebeurtenissen ervaren? Wat vind ik zinvol? Wat vind ik waardevol? Wat vind ik belangrijk? Wat doe ik? Wat wil ik? Wat kan ik? enz.); ik help je inzicht te hebben in gevoelens, in gedachten, in drijfveren, in wat je energie geeft, in wat je graag doet, in je verlangens, in bepaalde patronen, in je keuzes, in je relaties (omgeving, familie, gezin, vrienden of op het werk), in de gedachten en gevoelens die je daarin belemmeren; ik help je je weerbaarheid en je gevoel van welbevinden te versterken (Hoe zie en waardeer ik mezelf? Hoe wil ik dat anderen mij zien en waarderen?); ik begeleid en ondersteun bij grote veranderingen (maken van keuzes, nieuwe levensfase, verlies, ziekte,…), bij hooggevoeligheid (focus verleggen, expressie, externe prikkels) of bij bepaalde angsten.


TRAJECT
We werken in een aantal sessies. Er is geen voorbeeldtraject. Ik werk met storytelling, met de biografie, met technieken uit de mondelinge geschiedenis, uit de fototherapie en uit de therapeutische fotografie.

Hoe we werken, met wat en hoeveel sessies je nodig hebt, bekijken we samen tijdens een kennismakingsgesprek. We bespreken daarin je situatie, wat je wil, wat je verwacht en op welk ritme je wil werken. Ik stel je een concreet traject voor en we werken samen een stappenplan uit.

WERKEN MET FOTO'S
Tijdens de sessies werken we met foto's uit je familiealbum, met je persoonlijke snapshots, met je (zelf)portret, met beelden uit films, uit de (sociale) media, met beelden uit de geschiedenis van de fotografie enz. Ik geef je ook opdrachten en oefeningen mee en je maakt zelf foto's met je camera of met je smartphone. Je hoeft geen fotograaf te zijn of fotografische kennis te hebben. Of de beelden ‘goed’ zijn, is niet belangrijk. Wat telt is dat ze iets over jou zeggen.

Daarom zijn ze ook zinvol om mee te werken. Ze vertellen altijd wel iets. Vaak onverwachte dingen. Ze komen daar waar woorden niet kunnen komen. Ze zijn in staat ongewone en verrassende perspectieven te openen en dingen van onszelf te laten zien waar we niet onmiddellijk van bewust zijn. Ze leggen makkelijk de onderliggende emoties, waarnemingen, patronen, drijfveren en gedachten bloot. Ze maken het mogelijk om tijdens de sessies de dialoog en de reflectie te verdiepen.

In de rust en de stilte van "de donkere kamer" help ik je je verhaal te ontwikkelen. Ik luister, ondersteun, help je te reflecteren, stel (soms uitdagende) vragen. Ik prikkel. Ik stimuleer je in je creatieve expressie en help je daarvoor een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Ik help je met je communicatie. Ik reik je inspiratie aan, geef tips en advies, en een zetje wanneer het nodig is. Op je vraag, en naargelang het traject dat we uitstippelen, sta ik zelf achter de camera. Mijn focus ligt op reflectie en op het verleggen van… jouw focus. Ik coach je vanuit een grote betrokkenheid en mens-gerichtheid en met respect voor ieders waarden en opvattingen. Je foto's worden met groot respect en in vertrouwen behandeld.

Je vindt me in centrum Gent, in Het BlinkHuis, Vlaanderenstraat 53, vlot te bereiken met fiets, tram, bus (op 2' stappen van Gent-Zuid) of trein (op 10' stappen van Gent-Dampoort). Je auto parkeer je in parking P2 Reep.

VOOR GROEPEN
Ik begeleid fotobiografische projecten in groep (atelier, workshop, teambuilding, sociaal-artistieke projecten, met je doelgroep, werken naar een toonmoment of niet). Contacteer me met je idee of je project. We bekijken samen de mogelijkheden en hoe we je projectidee vorm kunnen geven.

Lees verder

Specialisaties

Ontwikkelingsgerichte coaching Counseling Trajectbegeleiding Meer ...

Ondersteuning bij

Persoonlijke ontwikkeling Zelfreflectie Zingeving en zingevingsvragen Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Volwassenen Jong volwassenen Ouderen Bedrijven

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Dicht bij bushalte Dicht bij trein station

Coachingslocatie

Coachingspraktijk Groepsbegeleiding in het bedrijf of vereniging

Consulttype

Individuele coaching Begeleiding in een bedrijf of vereniging

Talen

Nederlands Frans Engels

Werkmomenten

Op afspraak

Wachtlijst

2 weken

Prijs voor een consult

60 euro / kennismakingsgesprek: 30 euro / voor organisaties: offerte op maat

Duur van de sessie

75'

Opleiding

Master Geschiedenis KU Leuven
Fotokunst Brugge en Gent
Kortlopende opleidingen Coachingsgesprekken voeren, Storytelling Gent & Fototherapie & therapeutische fotografie Brussel